keskiviikko 16. maaliskuuta 2016

Kolmikieli

Ajattelin olla kolmikielinen. Meillähän on arjessa käytössä enimmäkseen englanti ja italia, joihin sitten sekoitetaan sitä kolmatta kieltä:  suomea, hollantia tai saksaa tilanteesta ja kuulijoista riippuen.

Usein ajattelee monikielisyyden olevan rikkaus, joka pitää aivot vetreinä. Onhan tuo totta, melkein päivittäin huomaan oppivani uusia sanoja hollantia, vaikka en kieltä varsinaisesti osaakaan. Mutta on tässä kyllä vähän huonojakin puolia ja vastaan tulee tilanteita kun tekee mieli lyödä päätä seinään.

Meidän koiratkin on monikielisiä. Isompi puhuu enemmän hollantia, onhan se opetellut ihmiskielen alkeet ennen blondin astumista kuvioihin. Pienemmän koiran kommunikaatio painottuu italiaan ja toisinaan pihalla koirille eri kielisiä kutsuja huudellessa tulee mietittyä mikä järki oli opettaa niille eri käskyt. Ymmärtävät nuokin useampaa kieltä - englannin cookies ja hollannin koekje on parempi tavata kirjain kerrallaan jos ei halua keksiapajille pyrkivää koiraa viereensä.

Jotkut sanat tietysti vakiintuvat yhdelle kielelle. Itse osaan hevossanastoa melko hyvin italiaksi ja englanniksi, mutta hollantilaiselle hevosen varustus on helpompaa italiaksi. Rakkautta tunnustetaan eniten italiaksi, mutta jos haluan hollantilaisen tietävän että ihan oikeasti tosissaan tykkään, vaihdan hollantiin.

Monikielisyys tekee kommunikoinnista tietysti helpompaa, etenkin kun toinen ymmärtää suunnilleen samat kielet. Ei haittaa vaikka ei kesken italialaisen lauseen muistaisi mikä sisäkumi on, sen voi heittää väliin englanniksi. Toisaalta mietityttää, että pitäisi joskus ihan oikeasti vaivata aivosoluja ja etsiä se kadonnut sana, eikä turvautua siihen ensimmäiseen mieleen tulleeseen.

Hollantilainen muuten ymmärtää yllättävän hyvin, kun toisinaan julkisen itseäni miten on taas jätetty kaikki levälleen, tai kerron pikkukoiralle miten miehet on just tollasia. Selvää suomea siis, vaikka luulin sen osaavan vain ihannoitiin sanoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommentti: kehu, hauku, kiitä tai parjaa. Sana on vapaa!