maanantai 23. marraskuuta 2015

Tervetuloa talvi

Meità on hellitty pitkàllà, aurinkoisella syksyllà, mutta viikonloppuna talvi selvàsti otti askeleen làhemmàksi. Vanha talonmieskin kertoi, ettà normaalisti jo ainakin kaksi viikkoa aiemmin olisi ollut lumi maassa. Piha on saatu valmiiksi talvea varten, kaikki lehdet on haravoitu, hevosille on rakennettu talvitarha ja linnan pihaan on jo kannettu kuusi jouluvaloja varten.

Laskettelurinteisiin ammutaan lunta nyt yòtà pàivàà,
laskettelukauden pitàisi alkaa ensi viikonloppuna.

Hollantilainen valmistautui talven tuloon jo syyskuun lopulla, kun kauppoihin ilmestyi pitkià kalsareita. Olen sille monet kerrat kertonut, ettà Suomessa niità kàytetààn talvisin, ja nyt tuo innostui ostamaan ensimmàiset omansa. Uskomattoman paljon iloa voi noinkin simppelistà asiasta syntyà, melkein joka pàivà saan kuulla miten làmmintà kalsarit pààllà voi olla. Arvaa tiedànkò jo.

Vanha talonmies oli hollantilaiselle kertonut, ettà kovien pakkasten aikaan tallin ovet kannattaa pitàà kiinni òisinkin, niin ei putket jààdy. Hollantilainen innoissaan selitti tàtàkin minulle, arvaa tiesinkò.

Hevosilla kàvi kengittàjà, sai ponitkin talvikengàt jalkaansa - omani tosin saa jatkaa eloaan paljasjalkaisena. Hollantilainen kovin kiinnostuneena jutteli kengittàjàn kanssa talvikengityksestà, hevosten loimittamisesta ja muista talvioloista - arvaa tiesinkò jo.

Hollantilainen hiuksettomana on jo pitkààn kulkenut hattu pààssà, ja muistaa mainita miten paljon làmpimàmpi on, kun pàà pysyy làmpimànà. No arvaa tiesinkò tàmànkin.

Tànààn saatiin pihaan rekallinen soraa, vanha talonmies kertoi, ettà voidaan sità kàyttàà ajotien hiekoittamiseen. Hollantilainen ehti hetken luulla, ettà sora on ajotien kuoppien paikkaamiseen. Minà tiesin.

Aamukahvilla làhi-Essolla mittari nàytti miinus kahdeksan. Huoltsikan setà avasi oven iloisesti "eihàn sulla voi olla kylmà, sàhàn olet Suomesta!" No niin olen, mutta hei, viimeiset viisi vuotta on kulunut Piemontessa, jossa talvea on noin viikko vuodessa. Odottelin tànà iltana linnan koiria pihalla, kaksi astetta pakkasta ja kààrin itseni hevosen vilttiin. Tottuuhan tàhàn taas?

4 kommenttia:

 1. Ah, aina yhtä ihanaa kuulla italialaisen suusta: "ei sulla voi olla kylmä, sähän oot Suomesta!". Juu juu..olenkin päättänyt, että kun italialaiset kesähelteellä valittavat kuumuutta, vastaukseni on luonnollisesti "no mutta eihän sulla voi olla kuuma, sä oot italialainen!" :---)
  ps. Kylmyyteen ei totu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah, pitàà muistaa ensi kesànà tuo, jos ja kun pààstààn valittamaan kuumuudesta!

   Poista
 2. Minä aina vetoan siihen, että me suomalaiset osaamme ja haluamme pukeutua oikeisiin varusteisiin kylmässä säässä ja maamme taitaa olla tunnettu siitä että asumme (joskus aika järkyttävänkin) korkeissa sisälämpötiloissa eli talvipakkasillakin kotona t-paidassa ilman sukkia, mikä on suurimmassa osassa maailmaa ihan ennenkuulumatonta. Tämä käyttäytyminen on muuten ihan vastakkaista täällä Hollannissa, ainakin minun kokemukseni mukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhana partiolaisena hoen aina ettei ole huonoa sààtà, on vain vààrànlaista pukeutumista. Me tuon mun hollantilaisen kanssa ollaan kyllà sen verran mukavuudenhaluisia, ettà sisàlàmpòtila pysyy vàhintààn 18 asteessa. Ilman villasukkia ei kyllà pàrjàà, sen verran lattianrajassa vetàà.

   Poista

Jätä kommentti: kehu, hauku, kiitä tai parjaa. Sana on vapaa!