torstai 11. kesäkuuta 2015

Passiviha

Halusin kirjoittaa hyvän mielen postauksen passin uusimisesta ulkomailla, liittää mukaan auton ikkunasta napattuja kuvia Ljubljanasta ja kiitellä, miten hienosti suurlähetystön palvelu toimi. Voin ainoastaan kiitellä, kuinka nopeasti, ystävällisesti ja kattavasti suurlähetystöstä vastattiin kysymyksiini.

Ensinnäkin, me ulkosuomalaiset maksamme passin uusimisesta kolminkertaisen hinnan Suomessa uusittavaan passiin verrattuna. Toisekseen, me emme voi esitäyttää hakemusta netissä, lähettää kuvia sähköisessä muodossa tai noutaa passiamme joka nurkan takaa löytyvältä ärrältä. Ulkosuomalainen uusi passinsa suurlähetystössä ja hiljattain julkaistiin lista syyskuussa toimintansa lopettavista lähetystöistä. Ljubljanan, minua lähimmän suurlähetystön toiminta päättyy elokuun lopussa, mutta asiakkaiden palvelu on lopetettu jo kesäkuun alussa. Se siitä kivasta, nopeasta, vaivattomasta päiväretkestä uuden passin hakuun.

Italiassa suurlähetystö löytyy Roomasta. Meiltä Roomaan matkaa on karvan vajaa 800 km. Reipas laskee mitä tuohon matkaan menee autolla körötellessä ja mitä se auto syö tuolla matkalla - takaisinkin pitäisi tulla. Pendoliinothan on Italiasta kotoisin, ja kotimaassaan ne sentään kulkevat hieman paremmin, tosin eivät juuri Suomen hintoja halvemmalla. Jos tästä nyt Roomaan lähtisi, pitäisi joko ottaa yöjuna tai viettää yö Roomassa. Viiden vuoden passille hintaa tulee helposti reilu 300 euroa.

Hollantilainen on naureskellut suomalaisen passikamppailulle. Mies saisi passinsa Milanosta, Venetsiasta, melkein mistä vain missä Hollannin edustus löytyy. Saisi valita myös passin ja henkilökortin välillä. Belgialainen entinen työnantaja sai uuden henkilökortin pelkällä puhelinsoitolla! Seuraavan kerran, kun passin uusiminen on edessä, pidän huolen että olen Suomessa lomalla ennen passin vanhentumista. Vanhentuneilla henkkareilla kun ei tee mitään ja ainoaksi vaihtoehdoksi taitaa oikeasti jäädä yöjuna Rooman turistitungokseen.

1 kommentti:

  1. Voi kökkö! Minäkin kävin New Hampshiresta New Yorkissa vaihtamassa passiin sukunimen... Tulihan sille reissulle hintaa, eikä ollut edes vanhentunut passi, mutta vaihtoehdot olivat vähissä, kun Green card oli uudella nimellä. Otin sitten kaiken irti reissusta :). Täällä San Diegossa pääsee paljon helpommalla, kun voi joko pyörähtää Los Angelesissa tai odottaa, että passikone tulee käymään.

    Hauskaa Rooman reissua siis!

    VastaaPoista

Jätä kommentti: kehu, hauku, kiitä tai parjaa. Sana on vapaa!