maanantai 22. syyskuuta 2014

Satoa korjaamassa

Tänään taas päästiin kokeilemaan tuota sadonkorjuuta. Rypäleet tykkäisi kypsyä aurinkoisessa säässä, jota tänä vuonna ei todellakaan ole ollut tarpeeksi. Viinintuottaja mittaa rypäleiden sopivaa kypsyyttä niiden sokeripitoisuudesta, joka kertoo miten vahvaa viiniä on tulossa. Tällä hetkellä saman lajikkeen rypäleissä sokeripitoisuus saattaa heittää yhdestätoista yhdeksääntoista promilleen, aivan riippuen missä kohti rypäle kasvaa. Tästä johtuen kerääminen on vähän haastavaa: tänään käytiin barbera-rypäleet läpi, noukittiin joukosta jo pilaantuvat, sekä ne, jotka eivät kahta viikkoa pilaantumatta kestä. Iltapäivällä kerättiin merlotia tyyliin joka kolmannelta riviltä neljä ensimmäistä tolppaväliä. Loppujen rypäleiden kanssa taas odotellaan.

Aamulla traktorilla tuodaan tyhjät korit viinitarhalle.
Gino, 78-vuotta, tekee vapaa-ajallaan hunajaa ja omaa viiniä
ja käy meidän kanssa töissä.

Merlot saa vielä kypsyä ja kerätä sokeria.

Jokainen terttu tarkastettiin ennen pomimista.
Päällepäin saattaa näyttää ihan hyvälle.

Tertut leikataan pensaasta käsin.
Pohjoisemmassa näkee viinitarhoja, joilla rypäleet kasvatetaan korkeammalle.
Korkeammalla kasvavat rypäleet ovat turvassa kylminä öinä, meillä
rypäleet saavat kasvaa matalalla.

Tänä vuonna iso osa rypäleistä on jo alkanut pilaantua.

Pilaantuneet rypäleet siivotaan tertusta pois.

Päivän päätteeksi kierretään traktorin kanssa keräämässä riveihin jätetyt täydet korit.
Joillakin tiloilla traktori kulkee ison kärryn kanssa koko ajan kerääjien mukana, rypäleet kerätään
pienempiin koreihin ja tyhjennetään suoraan kärryyn.

Rypäleet kuskataan viinikellarille, jossa ne tyhjennetään tuohon koneeseen.

Kone rikkoo rypäleet ja erottelee karat ja lehdet pois. 
Neste jatkaa putkea pitkin tynnyriin.

Viiniin lisätään tässä vaiheessa hiivaa käymisen starttaamiseksi 
ja jätetään noin kymmeneksi päiväksi.
Punaviiniin jätetään tässä vaiheessa myös rypäleiden kuoret antamaan
viinille värin - muuten punaviinikin olisi valkoista!

Jos rypäleiden kerääminen kiinnostaa, käy tutustumassa wwooffaukseen. Voin kertoa wwooffereista myöhemmin lisää. Mukavaa viikkoa kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommentti: kehu, hauku, kiitä tai parjaa. Sana on vapaa!