perjantai 27. kesäkuuta 2014

Pestoa ikkunalta

Tallille keväällä istuttamalleni basilikalle kävi juuri niin kuin pelkäsinkin: alle viikossa se oli kadonnut vuohien suihin. Seuraavaksi raahasin kaupasta peräti kaksi ruukkubasilikaa kotiin (haastetta kaikki kasvit tappavalle puutarhurille!) ja istutin ne rakkaudella isompaan ruukkuun. Äiti on neuvonut, että ruukkujen pohjalle kannattaa laittaa kerros kiviä tai käpyjä, joten kävin pihalla keräämässä tiilenpaloja. Meidän naapurit murskaa kaikki vanhat kattotiilet ja kärrää ne metsätielle pitämään tietä kasassa, sieltä niitä keräsin. Ylpeänä asettelin ruukun rehuineen ikkunalaudalle, kun hollantilainen tuli heti lyttäämään idean - ei ne noin elä! Hollantilaisen mielestä olisi pitänyt jättää basilikat pieniin ruukkuihinsa ja kastella altapäin, näin kun ne on kuulema kasvatettu ja ne on siihen tottuneet. Hyvin on basilikat selvinneet blondin järjestämästä kulttuurishokistaan, tuossa ne ikkunalla kasvaa minkä ehtivät.


Kun basilikasta on osa jo säilötty pakastimeen, pala syöty pizzan päällä ja uusia lehtiä vain kasvaa, oli aika tehdä pestoa. Inhoan kaupan valmiita pestoja, niiden maku on niin voimakas, että kärsin närästyksestä vielä seuraavana aamunakin. Itsetehty pesto on kuitenkin aivan toista maata, jo väri on aivan erilainen. Pestoonhan löytyy ohjeita ja tekotapoja suunnilleen yhtä paljon kuin tekijöitäkin, joten en ohjetta tähän liitä. Meidän pestoon päätyi basilikan seuraksi valkosipulinkynsi, pinjansiemeniä, parmesaanijuustoa, suolaa ja oliiviöljyä.

En taida enää kaupan pestoihin koskea, sen verran yksinkertaista tämän herkun valmistaminen on. Nyt vaan on pidettävä nuo basilikat hengissä ja hyvinvoivina.

2 kommenttia:

  1. Uiuiui. Saisinkohan Suomen lomaltani roudattua pari puskaa basilikaa mukaani... Ja mitenköhän ne selviäisivät täällä Senegalissa? Taitavat olla iak juoppoja. Helpompaa taitaa olla pakata pesto purkissa mukaan. Tai syödä Suomessa neljän kuukauden annos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile siemenestä, josko ne kasvais? Mä en tosta juoppoudesta tiedä, kun yleensä muistan kastella noita siinä vaiheessa kun lehdet alkaa nuupottaa... Viherpeukalo vasemmassa kantapäässä?

      Poista

Jätä kommentti: kehu, hauku, kiitä tai parjaa. Sana on vapaa!