perjantai 20. kesäkuuta 2014

Biologisen puolesta

Tämä teksti pohjautuu omiin mielipiteisiin ja ajatuksiin,
muutama fakta on poimittu täältä.

Tässä viikon mittaan hollantilainen työn ohella valitteli miksei tähänkään työhön ole voitu kehittää konetta. Tuli sitten puheeksi, että rypäleiden keräämiseen on olemassa imuri, joka siis vetää sisuksiinsa lehdet ja rypäleet. Hollantilaisen työpaikan viinintuotanto on pientä, ja valmistettava viini on biologista. Veikkaisin että noita imureita on käytössä vain isommilla viinitiloilla, jossa sitä kerättävää on oikeasti paljon
Mitä sitten, jos rypäleet ja lehdet kerätään kaikki samaan syssyyn? Kerätyt rypäleethän kuljetetaan viinikellarille, jossa ne kipataan koneeseen, joka erottelee rypäleet karastaan ja murskaa ne. Tuo kone siis erottelisi myös lehdet, mutta meillä ne pyritään jättämään pois jo aiemmin. Kone sitten puristaa rypäleet ja valuttaa mehun tynnyreihin edelleen prosessoitavaksi. Olen jo aiemminkin maininnut, että viinejä hoidetaan. Biologiseen viiniin käytetään ainoastaan luonnollisia tuotteita, esimerkiksi meidän työstämillä tarhoilla käytössä on kupari ja rikki. Ei-biologiseen viiniin saakin sitten käyttää myös teollisesti valmistettuja aineita, kuten lannotteita ja tuholaismyrkkyjä. Vuonna 2010 Kalifornian alueella ei-biologisille viinitarhoille käytettiin yli 11 miljoonaa kiloa teollisia aineita. Iso osa näistä aineista aiheuttavat tutkitusti syöpää, hermostosairauksia ja pohjaveden saastumista. Suosituin rikkaruohojen myrkyttäjä, Roundup, aiheuttaa puolestaan Parkinsonin tautia, lapsettomuutta ja syöpää.

Itse huomaan jo viinitarhalla työskennellessä rikin ja kuparin vaikutuksen iholla. Iho kutiaa ja silmiä kirveltää, etenkin jos aineet on suihkutettu viineille vain vähän aikaa aiemmin. Hoitopäivinähän ei viinitarhalle ole asiaa kuin hoidot suorittavalla henkilöllä suojapuvussaan. Jos miettii millainen se rypäle oikein on, sehän ei kovin paksulla kuorella ole suojattu. Voisin kuvitella, että jo rypäle imee itseensä jonkin verran käytettäviä aineita, lehtiin jäämiä jää vielä enemmän. Taidan jatkossakin pysytellä enimmäkseen oman kylän viineissä, tai muissa biologisissa, ainakin tiedän mitä niiden hoitoon on käytetty.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommentti: kehu, hauku, kiitä tai parjaa. Sana on vapaa!