lauantai 24. toukokuuta 2014

Poliittista sotaa

Meidän pikkuisella kylällä on parin viime viikon ajan vallinnut suuren taistelun ilmapiiri. Sunnuntaina suuri päivä koittaa, kun äänestetään uusi pormestari ja kunnanvaltuusto. 300 asukkaan kylässä on yleensä vain yksi ehdokas pormestariksi, se tuttu jo edelliseltä kaudelta, sekä muutama halukas kunnanvaltuustoon. Tänä vuonna ehdolle asettuikin myös toinen pormestarihalukas sekä ryhmä uusia innokkaita valtuutettuja. Nykyinen pormestari on hoitanut tehtävänsä ihan kunnialla ja on yleisesti pidetty mies. Muutamalla henkilöllä tietenkin löytyy jotain valitettavaa herran toiminnasta, ja yllättäen näiden nurisijoiden nimet löytyvätkin vaalien kakkoslistalta. Ei kuitenkaan vaadi järjettömän suurta ihmistuntemusta, jotta uskaltaa sanoa, että kolmensadan asukkaan, joiden suurin ikäryhmä on yli 60-vuotiaat, ei välttämättä löydy ihan hetkessä kannatusta suurille muutoksille.

Kaksi listaa ehdokkaita on tuonut hieman säpinää vaalikampanjointiin. Nykyisen pormestarin ykköslistalaiset nukkuivat pitkään, kakkoslistan jo kiertässä vaaliohjelmansa kanssa ovelta ovelle. Muutama viikko sitten ykköslistakin heräsi, teki oman vaaliohjelmansa ja kiinnitti mainoksensa kakkoslistan mainosten rinnalle. Kummasti tuuli alkoi repiä vaalimainoksia irti, vuoroin kummankin listan mainos oli lennähtänyt pois. Kakkoslista järjesti aperitiivo-tilaisuuden, jossa sai viinin ja suolaisen pikkupurtavan kanssa tavata ehdokkaita. Heti perään ykköslista järjesti kokonaisen kiertueen vaalipuheineen ja viineineen. Molempien vaalilupauksista löytyy samansuuntaisia ajatuksia, mutta kakkoslista kokee olevansa uusi ja innovatiivinen.

Vaikka suurin osa kyläläisistä on vanhempaa polvea, on vaalitaisto päässyt leviämään sosiaaliseen mediaan saakka. Facebookista löytyy molemmille omat ryhmänsä, joita on ollut mielenkiintoista seurata, vaikka en itse äänestäkään. Hollantilaisen pomo sattuu olemaan ykköslistalla ehdokkaana valtuustoon, ja on tehnyt tästä taistelusta suorastaan koukuttavan! Jo ennen vaaleja muutavat kylällä nimittivät hollantilaisen pomoa nimellä Schizzo, mutta tästä tehtiinkiin vaalien sankarinimi! Nykyinen pormstari on nyt super-Valter, koko listalla on oma supersankarinimensä ja kakkoslistalta löytyy punahilkka ja iso paha susi. Päivittäin facebookista on saatu lukea Schizzon tarinoita kylän muurien puolustamisesta.

Tunnen jokaisen listoilla ehdolla olevan vähintään kasvoilta, ja pidän kaikista näistä ihmisistä. Vaalitaisto on kuitenkin tuonut esiin uusia puolia, etenkin kakkoslistan ehdokkaiden sodankäynti ei ole koko aikaa pysynyt puhtaana - viimeisimmässä ovelta ovelle jaetussa vaalimainoksessaan he kritisoivat toisen listan vaaliohjelmaa kohta kohdalta. Meillä on kuitenkin pieni kylä, jossa kaikkien tulisi puhaltaa vähintään sinnepäin samaan suuntaan, jotta asioita tapahtuisi. Listoilta valittujen tulee työskennellä seuraavan neljän vuoden ajan yhdessä, selän takana puhuminen ei auta ketään, kun tässä kylässä kaikki tietävät mitä, missä ja milloin tapahtuu. Vaikka en itse äänestä, eikä vaalikampanjointi minuun juurikaan vaikuta, olen iloinen, että ykköslista on ihan julkisesti tuonut esiin, että loppupeleissä ei ole juurikaan väliä, ketä valtuustoon valitaan, tämän kokoisessa kylässä tarvitaan kaikkien panosta. Aivan turhaa kääntyä nyt toisia vastaan, kun ensi viikolla on pakko alkaa yhteistyöhön.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommentti: kehu, hauku, kiitä tai parjaa. Sana on vapaa!