maanantai 29. heinäkuuta 2013

40. Hevonen on pop

Olin ajatellut pitää blogin hevosneutraalina, vaikka tuo hevoseläin iso osa meidän elämää onkin. Nyt on kuitenkin pakko tehdä postaus ihan pelkästä hevosesta, kun tuo eläin taas tänään sai mut niin hyvälle tuulelle.

Ucrain on 1986 syntynyt ranskalainen ruuna. Hevoseksi jo iäkäs, mutta herrassa riittää vielä energiaa ja intoa. Ucrainilla on cushingin tauti, joka näkyy ulospäin sen karvassa.

Cushingin taudissa hevosen aivolisäkkeen välilohkossa on liikakasvua. Hevosen aivojen hypotalamuksesta vapautuu liian vähän dopamiinia (aivojen eräs välittäjäaine). Dopamiini estää aivolisäkkeen välilohkon toimintaa. Dopamiinin puutteesta aivolisäkkeen välilohko kasvaa ja alkaa tuottaa liikaa kortikotropiinia (ACTH), beetaendorfiinia ja melonosyyttejä stimoloivaa hormonia (MSH). Nämä hormonit taas saavat lisämunuaisen tuottamaan liikaa kortisolia. Sairaus on tavallisempi vanhemmilla hevosilla (yli 15-vuotiailla). 
Oireet:

  • Viivästynyt karvanlähtö kesällä ja aikainen talvikarvan tulo syksyllä.
  • Pitkä ja paksu, joskus aaltoileva karva (55-80%:lla sairastuneista hevosista)
  • Väsyneisyys, apaattisuus
  • Pullottava/roikkuva vatsa, lihaskato selän lihaksista
  • Rasvakertymät niskassa, silmän yläpuolisissa kuopissa ja hännän tyvessä
  • Kaviokuume


 Ucrain 23.4 ensitapaamisella

Ucrain on saanut cushingin tautiin nyt Pergolide-nimistä lääkettä, jota on käytetty myös ihmisillä mm. parkinsonin taudin hoitoon. Lääkityksen ansiosta hevosen karva on jo normaalia, ja painoa on alkanut pikkuhiljaa kertyä. 

 Toukokuussa karvaa lähti urakalla.
 Kesäkuussa alkoi näyttää jo hyvälle.
 Heinäkuussa normaalilla karvalla, nyt keskitytään syömään!
Vanha, mutta kaunis ja rakas.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommentti: kehu, hauku, kiitä tai parjaa. Sana on vapaa!